Sporter van de maand

Sporter van de maand

Elke maand steunen wij één sporter met een beperking om zijn/haar sport zo goed mogelijk te kunnen beoefenen. Bekijk hieronder welke sportliefhebbers al benoemd zijn tot Sporter van de maand en lees hun mooie en bijzondere verhalen.

Wil jij ook in aanmerking komen voor ‘Sporter van de maand’?

Klik hier voor de spelregels!


Rob van der Eijk

Leeftijd: 35 jaar

Zijn sporten: boccia en huifbed rijden

Rob speelt al boccia sinds zijn 13e. Vele jaren deed hij dat op internationaal niveau. Hij maakte verre reizen voor grote toernooien, o.a. naar Christchurch in Nieuw Zeeland. Rob is ernstig beperkt door een hersenbloeding bij zijn geboorte. Door al zijn hobby’s en bezigheden leeft hij een gevarieerd leven. 

Bo is zijn trouwe hond, die helaas niet bij hem kan wonen, maar waar Rob wel vaak en met plezier voor zorgt. Twee keer per week gaat Rob naar de dagbesteding, waar hij computerwerk doet. Hij luistert graag naar muziek en vindt het leuk om naar de bioscoop te gaan. Regelmatig wordt een ritje met de rolstoelfiets gemaakt. Rob kijkt graag naar sport op tv. Tot voor kort ging hij regelmatig naar het Goffertstadion om bij de wedstrijden van zijn geliefde club NEC te zijn.

Zo nu en dan maakt Rob een rit op paarden: huifbed rijden. Dat is een speciale manier van paardrijden voor mensen met een ernstige verstandelijke en/of lichamelijke beperking, waarvoor gewoon op het paard zitten niet mogelijk is.

Tijdens alle trainingen en wedstrijden is Rob’s onmisbare en gewaardeerde assistente aan zijn zijde. Zijn wens is om weer terug te komen op zijn oude, hoge spelniveau in zijn klasse BC3. Deze enthousiaste en fanatieke boccia-speler kon rekenen op een bijdrage van de Dirk Kuyt Foundation voor nieuwe materialen. Rob, wij wensen je veel bocciasucces en -plezier!

Ivar van Rijt

Leeftijd: 15 jaar

Zijn sport: rolstoeltennis, rolstoelbasketbal en para-ijshockey

Ivar hoopt dit jaar zijn mavo-diploma te behalen. Daarna wil hij graag een sportopleiding gaan doen. Hij speelt rolstoeltennis met de talentengroep van de KNLTB. Daarnaast traint hij bij zijn eigen club, Dash'35, en speelt hij competitie met lopende leeftijdgenoten. Sinds vier jaar speelt Ivar ook rolstoelbasketbal. Hij doet dat bij de Nederlandse Basketball Bond én bij zijn eigen vereniging Rotterdam Basketbal. 

Toen Ivar nog lopend kon sporten, deed hij aan atletiek waar vooral de cross en veldloop bij hem favoriet waren. Sinds vier jaar maakt hij gebruik van een rolstoel. Er is nog geen duidelijkheid over de oorzaak van de pijn en het krachtverlies in zijn benen. Ivar laat zich er niet door beperken. Naast tennis en basketbal speelt deze sportfanaat sinds kort ook nog para-ijshockey. Dit is een nog onbekende sport in Nederland. Er zijn nog te weinig spelers voor een competitie. Af en toe speelt Nederland, waaronder Ivar, tegen teams in Europa. 

De Dirk Kuyt Foundation ondersteunde hem financieel bij de aanschaf van zijn nieuwe sportrolstoel. Ivar wil heel graag het hoogste niveau in de sport bereiken. Wij wensen hem veel plezier en succes om dat doel te bereiken!

Hidde Buur

Leeftijd: 18 jaar

Zijn sport: paracycling

Hidde woont sinds een jaar op Papendal, het grootste topsporttrainingscentrum van Nederland. Wielrennen is zijn passie, zowel op de weg als op de baan. Sinds kort wordt hij door de bond gezien als ‘Internationaal Talent’. Hij hoopt vurig dat hij in 2024 aan de Paralympische Spelen mee kan doen.

Naast alle tijd die hij besteedt aan wielrennen, volgt Hidde de opleiding Marketing & Communicatie op de Young Talent Academy in Nijmegen. Deze opleiding is opgezet voor talentvolle (top)sporters. Momenteel loopt hij stage bij de Nederlandse Handboog Bond.

Hidde is vanaf zijn geboorte rechtszijdig beperkt. Hij beschikt over een groot doorzettingsvermogen. Hij heeft een aantal jaren in competitieverband gevoetbald. Zijn talent voor wielrennen werd pas twee jaar geleden ontdekt bij een open training van de KNWU Paracycling. De Dirk Kuyt Foundation droeg bij aan een nieuwe baanfiets. Wij wensen onze Sporter van de maand oktober veel succes! Op naar de wereldtop!

Jan Lolkema

Leeftijd: 46 jaar

Zijn sporten: voetbalscheidsrechter en tennis

Jan heeft zelf ook gevoetbald, maar hij wist al snel dat hij het veel leuker vond om als scheidsrechter op het veld te staan dan als speler. Inmiddels heeft hij jarenlange ervaring als scheidsrechter. Jan was arbiter bij amateurvoetbal op het veld. In de zaal floot hij eredivisiewedstrijden. Met veel plezier was hij scheidsrechter bij de Homeless World Cup, het wereldkampioenschap voor dak- en thuislozen, in 2015 in Amsterdam.

In 2012 maakte Jan een misstap en hij wist meteen dat het mis was met zijn knie. In de jaren erna volgden vele doktersbezoeken en operaties. In 2018 werd zijn onderbeen geamputeerd. Drie maanden na de amputatie kreeg Jan zijn eerste beenprothese al en zette zijn eerste stappen.

Zijn grote wens was om weer als scheidsrechter op het voetbalveld te staan. Met een speciale sportprothese, waar de Dirk Kuyt Foundation een bijdrage aan leverde, heeft Jan zijn wens gerealiseerd. Binnenkort gaat hij, na nog wat laatste aanpassingen aan de prothese, met regelmaat jeugdwedstrijden fluiten. Jan, veel succes en plezier op het voetbalveld!

Noortje van Bindsbergen

Leeftijd: 37 jaar

Haar sport: atletiek (zittend werpen)

Zittend werpen is haar passie. Het is de sport die haar fysiek en mentaal veel heeft gebracht. Noortje traint vier keer per week: kogelstoten, speerwerpen en discuswerpen. Een aantal maanden geleden werd ze internationaal geclassificeerd. In haar klasse is ze één van de weinigen in Nederland.

Noortje heeft een hersenbeschadiging (cerebrale parese) en maakt in het dagelijks leven gebruik van een rolstoel. Vroeger heeft zij o.a. gevoetbald en gejudood. Haar doel is om in september 2022 deel te nemen aan het WK Para Atletiek in Japan. Haar andere grote doel: als atlete naar de Paralympische Spelen 2024 in Parijs.

De Dirk Kuyt Foundation leverde een bijdrage aan een nieuwe werpstoel, zodat Noortje haar sport nog beter kan uitoefenen. Wij hopen van harte dat zij haar grote doelen gaat behalen en dat we Noortje zullen zien schitteren als atlete van TeamNL.

Djoke van Marum

Leeftijd: 61 jaar

Haar sporten: Zitvolleybal, rolstoeltennis en triatlon

Met het Nederlands Dames Zitvolleybal Team ging Djoke vier keer naar de Paralympische Spelen: Athene, Peking, Londen en Rio. Ze won met haar team 1 zilveren en 1 bronzen Paralympische medaille. Ze speelde maar liefst 333 interlands. Ook speelde ze rolstoeltennis op hoog niveau. Ze bereikte de top 5 van het internationale rolstoeltennis. 

Ruim dertig jaar geleden kreeg zij na een operatie CRPS (Complex Regionaal Pijnsyndroom) aan haar rechter onderbeen. En later, als gevolg van een infuus, ook aan haar onderarm. Hierdoor draagt zij spalken en maakt zij vaak gebruik van een rolstoel. Djoke heeft een reële kijk op haar leven: naast de narigheid die haar beperking met zich meebracht, heeft het haar ook veel moois gegeven. Daarmee doelt ze op de vele sportieve hoogtepunten en de vele reizen over de hele wereld.

Djoke werkt bij een expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen. Daar geeft ze trainingen aan volwassenen met een visuele en verstandelijke beperking. In haar vrije tijd geeft ze regelmatig zitvolleybal clinics op scholen.

Sinds een paar jaar traint Djoke voor triatlons. Deze sportvrouw ontving van de Dirk Kuyt Foundation een Freewheel die speciaal is aangepast voor haar rolstoel. Djoke, we wensen je er veel plezier en succes mee bij de trainingen!

Ashley Hoek

Leeftijd: 11 jaar

Haar sport: Frame Running

Ashley is, ondanks haar beperkingen, een heel vrolijk meisje. Ze is lief, spontaan, nieuwsgierig en lacht veel. Ze werd 7 weken te vroeg geboren en heeft voor haar geboorte een hersenbloeding gehad. Toen ze 3 jaar was, heeft ze een zware hersenoperatie gehad die ervoor zorgde dat ernstige epilepsie onder controle kwam.

Sinds een paar jaar doet ze aan Frame Running. Gezien haar beperkingen was het niet eenvoudig om een passende sport voor Ashley te vinden. Eerst heeft ze gezwommen, maar daarbij had ze veel hulp nodig. Frame Running kan ze zelfstandig en bovendien doet ze dat met enorm veel plezier! 

Wat Ashley ook graag en vaak doet, is fietsen op haar zogenaamde duofiets met haar moeder of vader. Op deze aangepaste fiets zit je niet achter elkaar, maar naast elkaar. Dat zorgt voor beweging en gezelligheid ineen.

De Dirk Kuyt Foundation leverde een financiële bijdrage aan haar Framerunner. Wat is Ashley trots op haar nieuwe Framerunner én om Dirk Kuyt Foundation Sporter van de maand juni te zijn!

Margret IJdema

Leeftijd: 45 jaar

Haar sport: paratriathlon

Margret zal eind augustus 2021 Nederland vertegenwoordigen op de Paralympische Spelen in Tokyo. Als paratriatleet betekent dat: 750 meter zwemmen, 20 km fietsen (handbiken) en 5 km hardlopen. Het onderdeel hardlopen doet zij op haar wheeler. De afgelopen jaren is ze drie keer Nederlands kampioen paratriathlon geworden. De kans op een Olympische medaille is zeker aanwezig.

Paardensport was haar lust en haar leven. Een ernstige val van haar paard in 2000 veranderde alles. Margret liep een lage dwarslaesie op en is rolstoelgebonden. Volgens artsen leek een zwangerschap niet meer mogelijk, maar in 2004 wordt een wens een prachtige werkelijkheid: haar eerste dochter wordt geboren.

Rond haar 40e begint haar topsportcarrière. Vele dagen en uren van de week worden gevuld met trainen, ondanks de altijd aanwezige zenuwpijn. “Ik vind het fantastisch dat ik anderen laat zien dat een beperking of leeftijd niets zeggen over wat je kunt bereiken”, zegt ze zelf. Als onze Sporter van de maand kan zij rekenen op een bijdrage voor nieuwe wielen voor haar wheeler. Margret, we wensen je een fantastische en succesvolle tijd in Tokyo!

Fotograaf: doorNorbert

Marieke van Soest

Leeftijd: 34 jaar

Haar sport: tribiken

Op het NK Paracycling 2020 werd Marieke kampioen met haar tribike, een driewielige fiets. In mei doet ze mee aan de UCI Paracycling Road World Cup in het Belgische Oostende. Helaas is de sport nog klein. Marieke hoopt dat tribiken in Nederland, maar ook internationaal, steeds bekender zal worden.

In 2014 kreeg ze een hersenbloeding en was halfzijdig verlamd. Na een lange revalidatieperiode was er veel verbetering. Ze zwom veel. Dat ging zelfs zo goed dat ze na verloop van tijd een wereldrecord verbrak! Toch ging Marieke op zoek naar een andere sport. Uiteindelijk koos ze voor tribiken. Sport is enorm belangrijk voor haar. Het heeft haar fysiek en mentaal ver gebracht. 

Ze deed de sportopleiding CIOS en was sportinstructeur/zwemdocent. Ze vindt het heel leuk om, met deze kennis en ervaring, mensen met een beperking te motiveren en te helpen door met ze te bewegen en te sporten. 

Onze Sporter van de maand april doet er alles aan om fit te zijn en te blijven. Om nog beter te kunnen presteren was een aanpassing op haar tribike nodig. De Dirk Kuyt Foundation leverde daar een bijdrage aan. De basis lijkt gelegd om mee te kunnen gaan doen aan grote internationale toernooien. Of ze zich daarvoor kwalificeert, moet binnenkort blijken. Marieke, we wensen je het van harte toe!

Fotograaf: Albert Wollaars

Sporter van de maand maart - Anne de Vette

Anne de Vette

Leeftijd: 15 jaar

Haar sport: paardrijden

Als aan Anne de vraag wordt gesteld wat haar grootste droom is, hoeft ze geen moment na te denken: deelnemen aan de Olympische Spelen in 2024. Ruim vier jaar geleden begon Anne met paardrijden en inmiddels heeft ze al vele wedstrijden gewonnen. De keuze voor deze sport geeft aan dat zij beschikt over een grote mate van moed, durf en doorzettingsvermogen: Anne heeft slechts 5% zicht.

Ze werd zes weken te vroeg geboren met meerdere afwijkingen. Ze werd een aantal keren geopereerd en vocht de eerste weken voor haar leven. Gezien haar beperkingen gaat het nu goed met haar. Ze zit in het tweede jaar van regulier voortgezet onderwijs. De rit naar school zal Anne binnenkort niet meer alleen hoeven af te leggen. Ze kan op korte termijn op de trouwe steun rekenen van een blindengeleidehond.

Mede dankzij de Dirk Kuyt Foundation is kort geleden een grote van wens van Anne in vervulling gegaan: een eigen pony. ‘Blitz’ kan rekenen op veel aandacht, liefde en zorg van Anne. Hopelijk gaat dit koppel het nog heel ver schoppen tijdens wedstrijden, zodat de droom van Anne werkelijkheid wordt!

Fotograaf: Maartje Brockbernd

John Jongeneel

Leeftijd: 40 jaar

Zijn sport: handbiken

Handbiken is niet meer weg te denken uit het leven van John. In 2015 maakte hij kennis met deze sport. Hij heeft veel mooie herinneringen aan zijn deelname aan de HandbikeBattle. Bovendien heeft John, als teamcaptain, heel wat nieuwe deelnemers gestimuleerd en begeleid in de voorbereiding op dat evenement. Je eigen ervaring en enthousiasme delen en overbrengen op andere sporters: een mooi voorbeeld van hoe sport verbindt.

Deze 40-jarige sportliefhebber is gelukkig getrouwd en trotse vader van een dochter. Sinds 2004 is hij rolstoelgebonden door een dwarslaesie als gevolg van een ongeval. Sporten is hij altijd blijven doen. Andere sporten die John de afgelopen jaren ook met veel plezier heeft gedaan zijn zitskiën, rolstoelbasketbal en -tennis.

Met zijn handbike maakt onze Sporter van de maand maar liefst 4000 à 5000 kilometer per jaar. De Dirk Kuyt Foundation leverde een financiële bijdrage aan zijn nieuwe handbike, die binnenkort geleverd zal worden door Double Performance.

Iris Tenkink

Leeftijd: 38 jaar

Haar sport: rolstoelschermen

Iris komt als rolstoelschermer uit voor Nederland in de internationale competitie. Dat is opmerkelijk, want ze beoefent deze sport nog maar sinds 2019. Toen Iris 17 was, koos ze voor rolstoelbasketbal. Eigenlijk had ze toen al willen rolstoelschermen, maar dat was in die tijd nog niet mogelijk. Rolstoelschermen wordt pas sinds een aantal jaren bedreven in Nederland.

Iris is rolstoelgebonden door spierdystrofie. Ze leidt een druk bestaan. In het dagelijks leven is ze webdesigner. Zij studeerde aan de kunstacademie en deed aansluitend andere artistieke opleidingen in binnen- en buitenland.

Bij de schermtrainingen worden frames gebruikt waar de rolstoel in vast komt te staan. De oude frames waren aan vervanging toe. Mede door een bijdrage van de Dirk Kuyt Foundation heeft Iris nieuwe kunnen bestellen.

Iris, wij wensen je veel plezier en succes onderweg naar de top van het internationale rolstoelschermen!